Rozhovor o výrobě moštů společnosti AGRO Stošíkovice
KDY A JAK JSTE ZAČALI S VÝROBOU MOŠTŮ?
MK: Myšlenka zpracovat část ovoce z vlastní produkce tu byla vždycky. Opravdovým spouštěčem našeho moštování bylo otevření prodejny ovoce v Louckém klášteře. Samozřejmě jsme hned nešli a nekoupili moštárnu. V prvním roce jsme spolupracovali se zaběhnutými moštárnami v našem okolí. Vyzkoušeli jsme si výrobu moštů v jejich režii, ochutnávali jsme, hledali ty nejvhodnější odrůdy a hlavně jsme viděli odlišné přístupy k výrobě.
CO MÁTE NA MYSLI, KDYŽ ŘÍKÁTE, ŽE JSTE VIDĚL ODLIŠNÉ PŘÍSTUPY K VÝROBĚ MOŠTŮ?
MK: Tak jako víno vzniká na vinici, mošty vznikají v ovocných sadech. Abych mohl být konkrétní, budu mluvit o jablkách, potažmo o jablečném moštu. Klasická sklizeň v jabloňových sadech probíhá v několika fázích. Sledujeme aktuální zralost dané odrůdy a určíme ideální termín sklizně. Při první sklizni otrháme pouze konzumní jablka I. a II. jakosti. Na stromech zůstávají menší a nevybarvená jablka a padaná se válí na zemi. Jen co je hlavní fáze sklizně za námi a většina konzumních jablek je uskladněna, vrátíme se pro zbytek jablek, která se označují jako "na zpracování".
CHÁPU-LI TO SPRÁVNĚ, MOŠT SE NÁSLEDNĚ VYRÁBÍ Z OVOCE NA ZPRACOVÁNÍ.
MK:Tady se právě moštárny rozdělují. Některé použijí nejlevnější surovinu a některé si radši připlatí.
Jestli mošt vyrobíte z padaných, nebo z konzumních jablek je obrovský rozdíl v chuti a stabilitě.
DO KTERÉ SKUPINY PATŘÍTE VY?
MK: Pro nás je rozhodně kvalita na prvním místě. Moštujeme pouze ručně trhaná konzumní jablka a všechny naše mošty jsou odrůdové. Do moštů nepřidáváme žádné cukry, barviva ani konzervanty, ošetřujeme je pouze šetrnou pasterací. Chceme, aby se mošty od Tří dubů odlišovaly od moštů z velkovýroby, a podle reakcí našich zákazníku se nám to zatím daří.
CO TEDA UDĚLÁTE S JABLKY NA ZPRACOVÁNÍ, KDYŽ JE NEMOŠTUJETE?
MK: V poslední době roste zájem o jablka na calvados, takto však prodáváme pouze zlomek produkce.
Většinu jablek na zpracování prodáme do zahraničí, kde se z nich vylisuje mošt, který se redukuje na koncentrát.
VYRÁBÍTE I JINÉ MOŠTY NEŽ JABLKOVÉ?
MK: Určitě. V letošním roce jsme vyrobili kromě jablkového moštu i hruškový, višňový, hroznový a švestkový. V příštím roce bychom chtěli zpracovat i nějaké třešně a černý rybíz.
V JAKÝCH BALENÍCH MOŠTY NABÍZÍTE, JAK SE CENOVĚ POHYBUJÍ A KDE SE DAJÍ ZAKOUPIT?
MK: Mošty nabízíme v 3L Bag in Boxech, nebo 0,75 l skleněných láhvích. Cena za krabicové mošty se pohybuje mezi 90 až 125,-.