Jehněčí maso v biokvalitě aneb zdraví z valašské ekofarmy
Kvalitní jehněčí maso je velmi zdravé, a to hned z několika důvodů. Pro svůj vysoký obsah bílkovin a cenných látek, jako je železo, vitamin B2 nebo vápník a současně velmi nízké procento tuku je vyhledávaným masem ze strany sportovců a vyznavačů zdravého životního stylu. Skvěle se ale jehněčí maso hodí také pro výživu dětí i při bezlepkové dietě a čím dál častěji jej vyhledávají pro své klienty také restaurace. Protože je ale nákup skutečně kvalitního a zdravého jehněčího masa v běžných obchodech docela problém, určitě se vyplatí využít služeb blízké ekofarmy.
Zdravé
jehněčí maso bez hormonů a antibiotik
Mateřské
mléko, přirozená pastva a pohyb. Tak by se ve zkratce dalo popsat tajemství
kvality jehněčího masa v bio kvalitě, které prodáváme na Ekofarmě v
Lípě u Zlína. Jehněčí maso
pochází ze zvířat chovaných výhradně dle zásad ekologického zemědělství
– tedy přirozeným způsobem, kdy mají možnost výběhu a přirozenou pastvu na
valašských pastvinách. Jehňata nekrmíme žádnými hormony ani antibiotiky, stejně
tak i při zpracovávání jehněčího masa používáme těch nejšetrnějších postupů.
Díky našemu přístupu tak má každé zvíře, přestože je chováno pro jehněčí maso,
zaručen důstojný chov bez týrání neboli takzvaný welfare. Všechna naše
zvířata jsou také zapojena do takzvané kontroly užitkovosti a zapsána v
plemenné knize Českého svazu chovatelů ovcí a koz.
Ekologická
minijatka – bio jehněčí maso
V
roce 2013 jsme na ekofarmě
zřídili naše vlastní ekologická minijatka. Ta slouží k šetrné porážce
zvířat tak, aby veškeré maso pocházející z naší ekofarmy bylo výhradně v biokvalitě.
Běžně nabízíme jateční beránky a jehnice, jejichž váha se pohybuje v
rozmezí 35 až 40 kilogramů a zpravidla jsou tato jehňata 5 až 12 měsíců
stará. K dispozici jsou celé trupy o váze 10 - 18 kg nebo jejich půlky o
váze 5 - 9 kg. Celoroční produkce je přibližně 250 jatečních kusů a cena za
kilo jehněčího masa živé váhy se pak pohybuje na padesáti korunách. Prodej
jehněčího masa u nás obvykle probíhá na přelomu měsíců září a říjen.
Ekofarma
Lípa u Zlína – jak se k nám dostanete?
Rodinná
ekofarma Radka Langera se nachází v blízkosti obce Lípa u Zlína v
oblasti Lipských pasek pod známým vrcholem Drdol. V případě, že se k nám tedy
vydáte pro jehněčí maso,
máte několik možností, jak k nám cestovat. Asi nejjednodušší je se na ekofarmu
dostat autem, poměrně snadno se k nám ale dá dojet také na kole nebo dojít
pěšky z křižovatky hlavního tahu Zlín – Vizovice a odbočky na Slušovice.
Vydáno 08.07.2015
2255 Zhlédnutí