Ekofarma Lípa
Radek Langer



Jehněčí maso v biokvalitě aneb zdraví z valašské ekofarmy

Kvalitní jehněčí maso je velmi zdravé, a to hned z několika důvodů. Pro svůj vysoký obsah bílkovin a cenných látek, jako je železo, vitamin B2 nebo vápník a současně velmi nízké procento tuku je vyhledávaným masem ze strany sportovců a vyznavačů zdravého životního stylu. Skvěle se ale jehněčí maso hodí také pro výživu dětí i při bezlepkové dietě a čím dál častěji jej vyhledávají pro své klienty také restaurace. Protože je ale nákup skutečně kvalitního a zdravého jehněčího masa v běžných obchodech docela problém, určitě se vyplatí využít služeb blízké ekofarmy.

Jehněčí maso v biokvalitě aneb zdraví z valašské ekofarmy

Zdravé jehněčí maso bez hormonů a antibiotik

Mateřské mléko, přirozená pastva a pohyb. Tak by se ve zkratce dalo popsat tajemství kvality jehněčího masa v bio kvalitě, které prodáváme na Ekofarmě v Lípě u Zlína. Jehněčí maso pochází ze zvířat chovaných výhradně dle zásad ekologického zemědělství – tedy přirozeným způsobem, kdy mají možnost výběhu a přirozenou pastvu na valašských pastvinách. Jehňata nekrmíme žádnými hormony ani antibiotiky, stejně tak i při zpracovávání jehněčího masa používáme těch nejšetrnějších postupů. Díky našemu přístupu tak má každé zvíře, přestože je chováno pro jehněčí maso, zaručen důstojný chov bez týrání neboli takzvaný welfare. Všechna naše zvířata jsou také zapojena do takzvané kontroly užitkovosti a zapsána v plemenné knize Českého svazu chovatelů ovcí a koz.

Ekologická minijatka – bio jehněčí maso

V roce 2013 jsme na ekofarmě zřídili naše vlastní ekologická minijatka. Ta slouží k šetrné porážce zvířat tak, aby veškeré maso pocházející z naší ekofarmy bylo výhradně v biokvalitě. Běžně nabízíme jateční beránky a jehnice, jejichž váha se pohybuje v rozmezí 35 až 40 kilogramů a zpravidla jsou tato jehňata 5 až 12 měsíců stará. K dispozici jsou celé trupy o váze 10 - 18 kg nebo jejich půlky o váze 5 - 9 kg. Celoroční produkce je přibližně 250 jatečních kusů a cena za kilo jehněčího masa živé váhy se pak pohybuje na padesáti korunách. Prodej jehněčího masa u nás obvykle probíhá na přelomu měsíců září a říjen.

Ekofarma Lípa u Zlína – jak se k nám dostanete?

Rodinná ekofarma Radka Langera se nachází v blízkosti obce Lípa u Zlína v oblasti Lipských pasek pod známým vrcholem Drdol. V případě, že se k nám tedy vydáte pro jehněčí maso, máte několik možností, jak k nám cestovat. Asi nejjednodušší je se na ekofarmu dostat autem, poměrně snadno se k nám ale dá dojet také na kole nebo dojít pěšky z křižovatky hlavního tahu Zlín – Vizovice a odbočky na Slušovice.


Více informací naleznete na našich stránkách  http://www.ekofarmazlin.cz


Vydáno 08.07.2015
1882 Zhlédnutí
Topováno 18.01.2016