Medovina: nápoj našich předků opět na výsluní
Medovina byla v době nedávno minulé neprávem opomíjeným likérem. Dnes se však k tomuto výtečnému nápoji vyrobeného z medu opět vracíme a na tradice našich předků navazujeme. Někdo pouze při konzumaci, někdo při výrobě. A protože my děláme obojí a ještě něco navíc, rádi bychom vám ukázali náš pohled na věc. Z čeho se medovina vyrábí, jaké existují příchutě a jak moc složité je medovinu získat?
Jak se vyrábí medovina
Medovina se dle tradičního způsobu vyrábí z vody, bylin, koření a samozřejmě medu. Byliny a koření se klasicky
přidávají v různých fázích výroby medoviny, a to v závislosti na dané
receptuře. Výroba naší medoviny značky JAN
HALADA vychází ze starého receptu, na který ale používáme ty nejmodernější
technologie. Medovina připravovaná takzvanou studenou cestou tak díky tomu neztrácí cenné látky v medu obsažené,
které tak mohou působit blahodárně na náš organismus. Vyrobit kvalitní medovinu
však není žádná sranda a být vámi, tak bychom to doma raději příliš nezkoušeli.
Základem dobré medoviny jsou totiž nejen prvotřídní suroviny a kontrolované
prokvašení kvalitní kvasnou kulturou, ale celá řada dalších parametrů. Pouze
výrobce s odpovídajícím vybavením a především dlouholetými zkušenostmi s
výrobou medoviny může ručit za kvalitní výsledek.
Bylinná
medovina i medovina bez příchuti
Společnost
Česká včela se výrobou medoviny zabývá už od roku 2002. Med, který pro výrobu
naší medoviny používáme, vykupujeme přímo od včelařů z Křivoklátska a pro naše
zákazníky máme připravenu celou řadu druhů a příchutí medoviny. Někomu vyhovuje zlatá medovina, jinému spíše
mandlová, ořechová či bylinná medovina. Specialitou
je pak takzvaná klášterní medovina nebo dokonce naše archivní medovina. Pro
obdivovatele skutečně přírodní chuti pak doporučujeme medovinu, kterou
podomácku přezdíváme "včely to tak chtěly", která není doplněna o
žádnou příchuť.
Medánek na palačinky i do jogurtu
Vedle známého a vyhlášeného produktu, kterým je medovina,
však Česká včela vyrábí také další zajímavost - Medánek. Jedná se o medový produkt, který vzniká jako směs toho
nejkvalitnějšího medu z Křivoklátska, ovocného cukru a přírodní zahuštěné
šťávy. V Medánku se rozhodně nepotkáte s žádnými barvivy, konzervanty,
stabilizátory a lidé trpící celiakií mohou být také v klidu - Medánek je totiž
bez lepku.
Medánek je vhodný pro děti i dospělé dbající o svůj životní
styl. Relativní novinkou je navíc také Medánek s příchutí višně. Tento medový
produkt se hodí třeba k ochucení a oslazení palačinek, pečiva, zmrzliny,
jogurtu a přidat jej lze rovněž klasicky do
čaje místo cukru.
Jak medovinu od firmy Česká
včela, tak produkt Medánek můžete pohodlně zakoupit přímo v Rakovníku, kde
se nachází naše výrobní prostory, ale samozřejmě také od našich obchodních
zástupců, ve velkoobchodech, supermarketech a dokonce i vybraných restauracích.
Vydáno 15.06.2014
787 Zhlédnutí