Mošty od Tří dubů

Společnost AGRO Stošíkovice, s.r.o. se již od roku 1998 věnuje zemědělské produkci na Znojemsku. Hospodaří na výměře 2 000 ha orné půdy a je organizačně rozdělena na středisko polní výroby a středisko sadů a vinic. V současné době se také věnuje výrobě moštů. Mošty od Tří dubů (pojmenované podle viniční trati U Tří dubů) patří mezi vyhledávané produkty společnosti. Přinášíme vám rozhovor s Michaelem Kahounem (MK), vedoucím moštárny, o moštech a jejich výrobě.

Jablečné mošty, AGRO Stošíkovice, s.r.o.

Rozhovor o výrobě moštů společnosti AGRO Stošíkovice

KDY A JAK JSTE ZAČALI S VÝROBOU MOŠTŮ?
MK: Myšlenka zpracovat část ovoce z vlastní produkce tu byla vždycky. Opravdovým spouštěčem našeho moštování bylo otevření prodejny ovoce v Louckém klášteře. Samozřejmě jsme hned nešli a nekoupili moštárnu. V prvním roce jsme spolupracovali se zaběhnutými moštárnami v našem okolí. Vyzkoušeli jsme si výrobu moštů v jejich režii, ochutnávali jsme, hledali ty nejvhodnější odrůdy a hlavně jsme viděli odlišné přístupy k výrobě.

CO MÁTE NA MYSLI, KDYŽ ŘÍKÁTE, ŽE JSTE VIDĚL ODLIŠNÉ PŘÍSTUPY K VÝROBĚ MOŠTŮ?
MK: Tak jako víno vzniká na vinici, mošty vznikají v ovocných sadech. Abych mohl být konkrétní, budu mluvit o jablkách, potažmo o jablečném moštu. Klasická sklizeň v jabloňových sadech probíhá v několika fázích. Sledujeme aktuální zralost dané odrůdy a určíme ideální termín sklizně. Při první sklizni otrháme pouze konzumní jablka I. a II. jakosti. Na stromech zůstávají menší a nevybarvená jablka a padaná se válí na zemi. Jen co je hlavní fáze sklizně za námi a většina konzumních jablek je uskladněna, vrátíme se pro zbytek jablek, která se označují jako "na zpracování".

CHÁPU-LI TO SPRÁVNĚ, MOŠT SE NÁSLEDNĚ VYRÁBÍ Z OVOCE NA ZPRACOVÁNÍ.
MK:Tady se právě moštárny rozdělují. Některé použijí nejlevnější surovinu a některé si radši připlatí.
Jestli mošt vyrobíte z padaných, nebo z konzumních jablek je obrovský rozdíl v chuti a stabilitě.

DO KTERÉ SKUPINY PATŘÍTE VY?
MK: Pro nás je rozhodně kvalita na prvním místě. Moštujeme pouze ručně trhaná konzumní jablka a všechny naše mošty jsou odrůdové. Do moštů nepřidáváme žádné cukry, barviva ani konzervanty, ošetřujeme je pouze šetrnou pasterací. Chceme, aby se mošty od Tří dubů odlišovaly od moštů z velkovýroby, a podle reakcí našich zákazníku se nám to zatím daří.

CO TEDA UDĚLÁTE S JABLKY NA ZPRACOVÁNÍ, KDYŽ JE NEMOŠTUJETE?
MK: V poslední době roste zájem o jablka na calvados, takto však prodáváme pouze zlomek produkce.
Většinu jablek na zpracování prodáme do zahraničí, kde se z nich vylisuje mošt, který se redukuje na koncentrát.

VYRÁBÍTE I JINÉ MOŠTY NEŽ JABLKOVÉ?
MK: Určitě. V letošním roce jsme vyrobili kromě jablkového moštu i hruškový, višňový, hroznový a švestkový. V příštím roce bychom chtěli zpracovat i nějaké třešně a černý rybíz.

V JAKÝCH BALENÍCH MOŠTY NABÍZÍTE, JAK SE CENOVĚ POHYBUJÍ A KDE SE DAJÍ ZAKOUPIT?
MK: Mošty nabízíme v 3L Bag in Boxech, nebo 0,75 l skleněných láhvích. Cena za krabicové mošty se pohybuje mezi 90 až 125,-.


Mošty od Tří dubů – vynikající díky prvotřídní surovině

Rozhovor je jen důkazem toho, že volba jakostních surovin a pečlivý přístup se na kvalitě výsledného produktu podepíše. Je pak jen na vás, koncových zákaznících, dáte-li přednost přírodním, čerstvým a chutným moštů z domácí produkce, nebo raději sáhnete po zahraničním produktu z koncentrátu a z druhořadých surovin. Preferujete-li první variantu, mošty od Tří dubů jsou jasnou volbou.


Více informací naleznete na našich stránkách  http://www.agrost.cz

Vydáno 08.01.2016
469 Zhlédnutí
Kontaktujte nás
WEBOVÁ STRÁNKA FARMA U TŘÍ DUBŮ s.r.o.
WEBOVÁ STRÁNKA
FARMA U TŘÍ DUBŮ s.r.o.
www.triduby.cz
Adresa

Adresa

Stošíkovice na Louce 93
Stošíkovice 671 61

eshop@triduby.cz
+420 737 863 042


Najdete nás také zde:

FacebookARES
captcha