Mnohé hrady a zámky můžete v dnešní době využívat nejen na prohlídky, ale i jako ubytování nebo na pořádání kulturních akcí. Prohlédnutí zámecké expozice, zorganizování svatby na zámku nebo romantický pobyt pro dva – to vše lze zažít na hradech a zámcích.

Městys Karlštejn
Městys Karlštejn v okrese Beroun je známý svým hradem a malebným údolím řeky Berounky. Městys se nachází v centrální části chráněné krajinné oblasti Český kras po obou stranách řeky Berounky a je obklopen nádhernou přírodou, která láká k pěší turistice a cykloturistice. S 825 obyvateli nabízí kulturní akce, přírodní rezervace a kvalitní ubytování.
Městys Karlštejn
Janův hrad. Otevírací doba: duben a říjen: pouze soboty a neděle 9:00 - 16:15 květen - září: denně mimo pondělí 9:00 - 16:15 Vstupné: dospělí: 30 Kč děti, studenti, důchodci: 15 Kč II. prohlídkový okruh (ochoz) jednotné vstupné 20, - Kč.

Akvárium Malawi. Otevírací doba: Duben - říjen: 09:00 - 17:00 listopad - březen: 09:00 - 16:00 (jen o víkendu) Vstupné: dospělí: 50 Kč rodinné: 125 Kč. děti, studenti, důchodci: 25 Kč.

Ubytování, zámecký hotel: -kapacita hotelu 31 lůžek, lůžko -8x-dvoulůžkový pokoj -20x dvoulůžkových s přistýlkou -3x dvoulůžkové s dvěma přistýlkami -pokoje jsou vybaveny WC, koupelna, telefon, TV -internet-připojení Wi-Fi. -sportovní vyžití-cyklistika a pěší turistika, tenis, tělocvična, kuželna, vodnísporty, jízda na koni. -možnost ...