Mnohé hrady a zámky můžete v dnešní době využívat nejen na prohlídky, ale i jako ubytování nebo na pořádání kulturních akcí. Prohlédnutí zámecké expozice, zorganizování svatby na zámku nebo romantický pobyt pro dva – to vše lze zažít na hradech a zámcích.

Městys Karlštejn
Městys Karlštejn v okrese Beroun je známý svým hradem a malebným údolím řeky Berounky. Městys se nachází v centrální části chráněné krajinné oblasti Český kras po obou stranách řeky Berounky a je obklopen nádhernou přírodou, která láká k pěší turistice a cykloturistice. S 825 obyvateli nabízí kulturní akce, přírodní rezervace a kvalitní ubytování.
Městys Karlštejn
Středověký hrad. Barokní kaple svaté Barbory. Zbrojnice U Andělky: -militárie, vyznamenání, pokrývky hlavy, zbraně. Vyhlídková věž.

Muzeum. Zámecký park Lapidárium Trojice, Val. Meziříčí Zámek Vsetín Zámek Kinských Valašské Meziříčí Hvězdárna Vsetín Zámek a park v Lešné u Valašského Meziříčí

Soukromý zámek Otevírací doba - 9 - 18 hod.- květen - září: každý den mimo pondělí - historická expozice - mini ZOO - park a obora s bílými daňky - výstavy obrazů, fotografií v zámecké galerii - svatební obřady a hostiny.

Státní zámek. Otevírací doba: - Květen a červen: Út–Ne: 9:00–17:00 - Červenec a srpen: Út–Ne: 9:00–18:00 - Září: Út–Ne: 9:00–17:00 - Duben a říjen: So–Ne: 10:00–17:00 - Poslední prohlídka: hodinu před koncem - parkování pro autobusy zdarma přímo u zámku - kavárna v loveckém stylu - možnost pronájmu zrcadlového sálu.

Barokní zámek. V objektu: -Městské muzeum -Galerie JCM.

Zámek: -celoročně volně přístupný veřejnosti -zámecký park v anglickém stylu -noční prohlídky -letní kulturní program v areálu zámku -muzeum. Agroturistika: -přírodní komplex Černínské obory -jízdy na koních -výuka jízdy na koních -ustájení koní. Myslivost: -vlastní režijní honitba za smluvní ceny -srnčí, ...

Expozice historie objektu. Výtvarné sbírky. Výstavy. Koncerty vážné hudby. Prodej upomínkových předmětů, knih, map* a potřeby pro turisty. Nadace státního zámku Jindřichův Hradec.

Zámek. Poplatkový odstřel zvěře jelení, srnčí a černé formou individuálního odlovu. Lesní a zemědělská výroba. Ubytovna.

Janův hrad. Otevírací doba: duben a říjen: pouze soboty a neděle 9:00 - 16:15 květen - září: denně mimo pondělí 9:00 - 16:15 Vstupné: dospělí: 30 Kč děti, studenti, důchodci: 15 Kč II. prohlídkový okruh (ochoz) jednotné vstupné 20, - Kč.

Akvárium Malawi. Otevírací doba: Duben - říjen: 09:00 - 17:00 listopad - březen: 09:00 - 16:00 (jen o víkendu) Vstupné: dospělí: 50 Kč rodinné: 125 Kč. děti, studenti, důchodci: 25 Kč.

Hrad: -galerie -noční prohlídky -pronájem hradních prostor.

Průvodcovská činnost Ubytování na zámku - turistická třída - zámecké pokoje - apartmány - možnost pořádání svateb, oslav restaurace - česká kuchyně - terasa Restaurace - česká kuchyně - terasa Ubytování na zámku - turistická třída - zámecké pokoje - apartmány - možnost pořádání svateb, ...

Sdružení - zabránění dalšímu chátrání objektu a pomoc při jeho opravě Tvrz Bernatice

-Zprostředkování obchodu a služeb -Velkoobchod a maloobchod Lakýrnictví a natěračství