Akreditovaná laboratoř Zemědělského výzkumného ústavu Kroměříž
Monitoring kvality obilovin
Rozvoj a inovace zemědělského a potravinářského sektoru
Akreditovaná laboratoř Zemědělského výzkumného ústavu Kroměříž
Monitoring kvality obilovin
Rozvoj a inovace zemědělského a potravinářského sektoru
Kastrování během křížení pšenice Zemědělský výzkumný ústav Kroměříž
Zkoušení kvality obilovin, půd, rostlinného materiálu
Laboratoř provádí zkoušení kvality obilovin a výrobků z nich, zkoušení půd a rostlinného materiálu, rozbory kontaminantů a monitoring kvality obilovin podle platné legislativy. Laboratoř je akreditovaná Českým institutem pro akreditaci (ČIA) podle normy ČSN EN ISO/IEC 17025:2018 a je registrovaná jako laboratoř GMP+B11, což znamená, že provádí analýzy obsahů aflatoxinu B1, kadmia a olova v krmivech pro společnosti certifikované podle GMP+
Zkoušení kvality obilovin
Monitoring kvality potravinářských obilovin
Významnou činností akreditované laboratoře Agrotestu fyto je každoroční posklizňový monitoring kvality potravinářských obilovin – pšenice (odrůdy E, A, B), ječmene (sladovnické odrůdy) a žita.
Pro monitoring jsou potřeba vzorky o hmotnosti přibližně 1 kg, neupravené, „od kombajnu“, s vyplněnou Průvodkou vzorku. Kvalita je hodnocena podle požadavků ČSN pro danou obilovinu, výsledky jsou zveřejňovány ve statisticky zpracované podobě, tj. bez udání konkrétního původu vzorku. Zpracované výsledky slouží pro výzkumné účely, pro potřeby státní správy a je s nimi seznamována veřejnost.
Vzorky jsou poskytovány pěstiteli ze všech oblastí ČR. Pěstitelé na oplátku dostávají bezplatně protokol s výsledky rozborů svých vzorků provedených v akreditované laboratoři. Vzorky z aktuální sklizně je možno do Kroměříže posílat do konce září daného roku.
Monitoring kvality obilovin
Rozvoj a inovace zemědělského a potravinářského sektoru
Oddělení kvality zrna a jeho akreditovaná laboratoř Agrotestu fyto je pracovištěm, které přispívá k rozvoji a inovaci zemědělského a potravinářského sektoru. V rámci výzkumných aktivit se zaměřuje zejména na faktory, které ovlivňují kvalitu a zdravotní nezávadnost obilovin, mykotoxiny a jejich producenty v obilovinách a vliv skladování obilnin na jejich kvalitu. Bližší informace naleznete na našich webových stránkách vukrom.cz.
Rozvoj a inovace zemědělského a potravinářského sektoru
FIREMNÍ ČLÁNKY
AKTUÁLNÍ MICROSITE