Které potraviny nejvíce poškozují zuby?
Smrtelnou kombinací pro zuby je nízké pH a vysoká koncentrace cukru. Toto spojení můžete najít například v tzv. soft drincích nebo džusech. Nízké pH způsobuje erozivní poškození zubu. Vysoká koncentrace cukru je základem pro růst kolonií bakterií. Oba faktory tak vedou ke zvýšenému výskytu kazů. Je potřeba si dát pozor na potraviny, které ulpívají na povrchu zubů. Tím se totiž prodlužuje dobu působení negativních vlivů na zub.
RADA: Tyto negativní vlivy
na zuby můžete snížit zvýšením příjmu přírodní vody. Pokud sníte či vypijete
něco kyselého, nezapomeňte, že byste měli alespoň půl hodiny počkat, než si
vyčistíte zuby.
Jaké
produkty nejvíce pigmentují sklovinu?
Bohužel produkty, které
nejvíce způsobují tmavnutí skloviny, patří mezi často vyhledávané a pro mnoho
lidí nepostradatelné. Bavíme se o kávě, černém čaji, tabákových produktech,
červeném víně, kokakole, borůvkách aj. Samozřejmě naprosté odstranění potravin
obsahující pigmenty je téměř nemožné.
RADA: Opět pomůže zvýšený
příjem vody. Rovněž používání bělících past na principu enzymů či peroxidu
vodíku pomáhá předcházet usazování pigmentů na povrchu zubů.
Špatná
technika čištění zubů v kombinaci s nevhodnými zubními pomůckami –
smrt pro zuby.
Trend bílých zubů nás nutí
k nakupování bělících past a speciálních kartáčků. Ty by nám měli zaručit bílý
a zároveň neodolatelný úsměv. Paradoxně při dlouhodobém používání může dojít k opačnému
efektu. Většina běžně dostupných bělících produktů je založena na principu
abraziv. V pastě jsou rozemleté plasty, křemičitany či jiné brusné
částice, které by měly odstraňovat pigmenty usazené na zubech. Při chronickém
používání dochází k postupnému
odbrušování skloviny. Dentin, který je žlutý, tak začne prosvítat a zuby jsou
poškozené a navíc ještě tmavší než původně.
RADA: Pokud chcete opravdu
zesvětlit své zuby, nechte si je profesionálně vybělit.