Dietní doporučení při OSTEOPORÓZE
Osteoporóza je onemocnění, při kterém nastává úbytek kostní hmoty v jejím objemu, mění se mikroarchitektura kosti, kdy se v kostní tkáni vytváří póry a dochází k úbytku vápníku a jiných minerálů. Může nastat nerovnováha funkcí kostí: snížená tvorba nové kosti (osteoporóza II. typu = stařecká, nezávislá na pohlaví) nebo naopak zvýšené odbourávání kostní tkáně (osteoporóza I. typu = postmenopauzální, u žen po 50. roce věku). Projevuje se zvýšeným sklonem ke zlomeninám, zejména pak obratlů, krčku kosti stehenní, předloktí, poklesem tělesné výšky v důsledku snižování obratlů, bolestmi v kyčlích, v zádech.
Hlavními rizikovými faktory jsou
- Dědičné dispozice
- Nedostatečný přísun vápníku ve stravě během života, zejména v dětství, dospívání a ve věku do 30–35 let věku, kdy dochází k hromadění vápníku v kostech
- Nedostatek pohybu (sedavé zaměstnání, málo sportovních aktivit)
- Nadměrná konzumace alkoholu (snižuje vstřebávání vápníku)
- Konzumace kávy a nápojů obsahující kofein
- Kouření (snižuje vstřebávání vápníku)
- Nedostatek vitaminu D
- U žen nedostatek hormonů v období menopauzy
- Redukční diety a poruchy přijímaní potravy
- Řada onemocnění ovlivňující metabolismus vápníku v těle
- Užívání některých léků – glukokortikoidy, heparin, antiepileptika, anacida
Co je to osteoporóza?
Režimová opatření a doporučení
- Pravidelný přísun vápníku ve stravě
- Zvýšit tělesnou aktivitu, pravidelný pohyb
- Pobyt venku – doplnění zásoby vitamínu D v těle ze slunečního záření
- Udržovat přiměřenou tělesnou hmotnost (ani příliš nízká váha, ani nadváha či obezita)
- Omezit kouření, pití alkoholu, zrnkové kávy a nápojů s kofeinem
Denní doporučené množství vápníku:
u dětí dle věku 400–700 mg
u dospívajících (10–18 let) 1300–1500 mg
u dospělého člověka 800–1000 mg
ženy v těhotenství 1200 mg
ženy kojící 1000 mg
ženy po menopauze, muži nad 65 let 1300–1500 mg
Dietní doporučení
Ve stravě by mělo být adekvátní množství bílkovin. Snažíme se vybírat potraviny s vysokým obsahem vápníku a dbáme současně na nízký obsah tuku a cholesterolu (max. 280 mg na den). Základem jsou mléčné výrobky s nízkým obsahem tuku (jogurty, sýry, pudinky, zákysy apod.) a mléko samotné. Dále listová zelenina, mák, lískové ořechy, mandle, fazole.
Potraviny s vysokým obsahem vápníku řadíme do jídelníčku raději několikrát za den v menších porcích a více spíše v odpoledních a večerních hodinách, protože vápník se nejlépe vstřebává v noci. Pro jeho snadnější vstřebávání doporučujeme konzumovat kyselejší potraviny, které vstřebávání vápníku podporují (ovocné šťávy, mošty, kyselé zeleninové saláty).
Nepodáváme pokrmy obsahující kyselinu šťavelovou (špenát, reveň, rybíz, angrešt) a pokrmy s vysokým obsahem hrubé vlákniny (otruby, celozrnná mouka, graham, celozrnné obilí), neboť tyto pevně váží vápník ve střevě a brání jeho dostatečnému vstřebání do organismu.
Úprava pokrmů
Způsob úpravy pokrmů při osteoporóze nevyžaduje zvláštní omezení, pokud však nejsou jiné zdravotní potíže – v tomto případě se poraďte s nutriční terapeutkou nebo s lékařem. Vzhledem ke zdravému způsobu života však upřednostňujeme vaření, dušení, přípravu v páře, pečení, grilování před smažením a fritováním, kdy je zbytečně velká spotřeba tuků. Strava má být pestrá. Pro přísun vápníku doporučujeme přidávaní mléka, sypání pokrmů sýrem, zapékání se sýrem apod.
Současně se doporučuje konzumovat potraviny s obsahem vitamínu D – mořské ryby a výrobky z nich, vaječný žloutek a máslo (pozor však na obsah cholesterolu), rostlinné tuky. Pokud tento vitamín chybí, lze jej doplňovat tělu také medikamentózně.
Vydáno 22.08.2014
2121 Zhlédnutí